Home » Baby- en Kindgebaren

Cursus baby- en kindgebaren

Begrijp je soms niet wat je baby of peuter of meervoudig gehandicapte kind wil? Huilt je baby of peuter vaak of is het boos en kan het nog niet goed duidelijk maken wat het voelt? Heeft uw gehandicapte kind moeite met praten? Is het daardoor moeilijk om contact te maken?

Dat kan anders:

Voor een beter contact met je baby of kind, meer begrip in jullie interactie en communicatie, kun je het praten ondersteunen met gebaren. Door baby en kindergebaren te gebruiken visualiseer je wat er wordt gezegd. De gebaren zijn vaak zelfs heel logisch en simpel, waardoor jullie makkelijker contact maken met elkaar en elkaar echt begrijpen.

Met communiceren door middel van de Nederlandse taal met ondersteuning van gebaren geef je jezelf en je kind het prachtige geschenk van aandacht voor elkaar en inzicht krijgen in elkaars behoeften.

Hoe zou het zijn als…?

  • Je baby zich verstaanbaar kan maken door taal én het gebruik van gebaren?
  • Je beter kunt communiceren met je baby of kind?
  • Je inzicht krijgt in de behoefte en belangstelling van je baby?
  • Er meer rust in huis komt?
  • Jij en je kind meer zelfvertrouwen krijgen.
  • Je een betere band krijgt met je kind?

Hoewel een baby gemiddeld pas rond de 18 maanden echt begint met praten is hij al veel eerder fysiek in staat om te communiceren. Ze kunnen gebaren maken. Handig, want ze kunnen deze gebaren inzetten bij hun dagelijkse communicatie. Tussen zes en negen maanden zijn de hersenfuncties zodanig ontwikkeld dat het kind zich meer bewust wordt van zijn directe omgeving en het de aandacht beter kan sturen en steeds langer kan vasthouden.

Het kind kan associëren: het verbindt de woorden die het hoort aan de voorwerpen die het ziet en de handelingen die het meemaakt. Het kind ziet en herkent een vliegtuig in de lucht en een eendje dat in de vijver zwemt. Het weet wat er gaat gebeuren als je vraagt of het wil eten of gaat slapen. Een kind wil graag met je delen wat het beleeft en nodig heeft. Met Babygebaren geef je het een manier om dit uit zichzelf te doen, zonder dat jij hoeft in te vullen waar het kind naar zou kunnen wijzen of wat het zou kunnen willen. En omdat je kind met gebaren zelf een gesprek met jou kan starten, krijg je meer inzicht in de belevingswereld en de belangstelling.

Wat gaan we doen:

Bij de oudercursus Baby- en Kindergebaren laat ik je zien hoe je een gebaar aanleert bij je baby en geef ik je inzicht in verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Je zult functionele gebaren leren; effectieve manieren om gebarentaal te gebruiken in het dagelijks leven, maar ik zal je ook laten zien welke activiteiten op een creatieve manier de taalontwikkeling stimuleren.

Voor wie:

Voor ouders, grootouders en gastouders van baby’s of peuters of meervoudig gehandicapte kinderen. Voor professionals die met jonge kinderen werken.

Wat kost het:

Een oudercursus kost € 50,- voor een ouderpaar of 2 verzorgers. Dit is voor 2 cursusmomenten van 1 uur. Kom je alleen, dan betaal je € 25,00 voor 2 cursusmomenten.

Wanneer en waar:

De oudercursus Baby- en Kindergebaren start op aanvraag. De baby- en kinder-gebarencursus voor ouders bestaat uit twee bijeenkomsten, de data zijn in overleg. De cursus zal plaatsvinden in mijn praktijk, maar kan eventueel ook bij u thuis.